Eğitimler, Genel

Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Örnekleri Nelerdir?

Organik Tarım Nedir?

Çevreyi, insanları ve hayvanları sürdürülebilir tarım yoluyla korumaya yönelik tarım teknikleri ve yöntemlerdir. Üreticilerin gübreleme, mahsul koruma gibi tekniklerde organik maddeler haricinde bir şey kullanmalarına izin verilmemektedir. Üreticiler, tüm girdileri sınırlamaya ve günlük rutin işlemlerinde çevre dostu tarım teknikleri kullanmaya eğilimlidirler. Organik tarımda toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı sağlamak amaçlanır.

Gübreleme uygulamalarında hayvansal gübre, kompost veya özel organik gübreler kullanılır. Mahsul koruma uygulamalarında ise, çoğunlukla tuzaklar ve doğal avcılar kullanılır. Bu tarım yöntemi çok fazla çaba gerektiren ve geleneksel tarıma kıyasla çok daha düşük verim elde edilen bir yöntemdir. Ancak, organik tarım ürünleri geleneksel tarım ürünlerinden daha yüksek fiyatta pazarlanır.

Her ülkede organik tarım özel kanunlar ile tanımlanmaktadır ve ‘Organik’ teriminin ticari kullanımı devlet kontrolündedir. Organik tarım üreticisi olarak sertifika alabilmek için her çiftçinin uyması adımlar vardır. Yasa dışı hafif bir uygulama bile organik tarımın sona erdirebilir.

Organik Tarımın Amacı

– Zirai ilaç kalıntılarından arındırılmış güvenli ve sağlıklı gıda üretimi sağlar.
– Sürdürülebilir yönetim yoluyla çevreyi genel olarak korumak (toprak, su ve biyoçeşitliliği).
– Enerji ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı.
– Çiftçileri zararlı kimyasallardan korumak.
– Hayvan sağlığı ve refahını sağlamak.

Organik Tarımın Örnek Uygulamaları ve Yöntemleri

– Mahsul rotasyonu (yavaş yavaş toprak zayıflamasına neden olan mono kültür tarımdan kaçınma).
– Yeşil gübre kullanmak.
– Hayvansal gübre ve bitkisel atık kullanmak (kompost).
– Organik maddelerin geri dönüşümü.
– Alternatif bitki koruma (doğal avcılar) ve besleme ürünleri kullanmak.
– Bölgenin özel koşullarına dayanıklı olan yerel bitki çeşitleri ve yerel hayvan ırkları kullanmak.
– Yüksek standartlarda hayvan refahı sağlamak.
– Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO’lar) ve GDO’lar tarafından veya onlar ile üretilen ürünlerin kullanımından kaçınmak.

Organik Tarım sertifikası nasıl alınır?

Organik Tarım sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Organik Tarım” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Organik Tarım” sertifikasına sahip olabilirsiniz. Organik Tarım uzaktan eğitim programını incelemek ve sertifikasına sahip olmak için BURAYA tıklayınız.

Organik Tarım sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?

Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Organik Tarım sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.